Blijkbaar zijn dirigenten niet erg te vinden voor het spelen van marsen, want regelmatig "moet de dirigent eraan herinnerd worden toch vooral elke week enige marsen te spelen". Nadat de zwaarste jaren voor de vereniging voorbij waren werd de muziek allengs meer gevarieerd, ook al omdat de keuze, zeker de laatste jaren, enorm uitgebreid is. Ook waren er soms leden die de vereniging muziek schonken, zoals een muziekstuk van erevoorzitter Schaap in 1967, een mars van vriend Smidt t.g.v. de 70-ste jaarvergadering, en de Zaanstadmars in 1973 van Hr.L. Klaassen.
Onder de naam "Concert Varië" werd gedurende vele jaren, voor het eerst in 1986, een serie concerten georganiseerd in de sfeervolle ambience van de Lutherse Kerk in Zaandam, waar kleine ensembles en solisten uit en rond de kring van Soli de gelegenheid kregen in intieme sfeer te musiceren. Het laatste Concert Varië vond plaats op 13 februari 1999 jl. in het kader van de viering van het 100-jarig jubileum. Natuurlijk wordt er ook jaarlijks een "Lenteconcert" gegeven voor de donateurs en andere belangstellenden, en begeleidt men kerkdiensten, kerst (nacht)diensten, en vele jaren lang ook de Volkskerstzang. Bejaardentehuizen worden regelmatig bezocht, en zelf in de penitentiaire inrichting Over-Amstel (de "Bijlmer Bajes") hebben onze vrolijke klanken geklonken. Het instrumentarium was lange tijd een zorgelijke zaak voor Soli. Meestal ontbrak het geld om nieuwe instrumenten te kopen. Vaak kreeg men één of enkele instrumenten bij de viering van een jubileum; dat was dan door de supportersvereniging bijeen gesprokkeld. De firma Steijn gaf Soli ook wel eens instrumenten in huur, en later ook op afbetaling. Al vroeg werd het Anjerfonds / Prins Berhardfonds aangeschreven voor steun, maar het duurde tot 1954 voor men de eerste bijdrage, groot f 150, mocht ontvangen.
In november 1961 werd een nieuw instrumentarium gepresenteerd in het gebouw van Chr. Belangen. Kocht men bij de oprichting nog 12 instrumenten voor f 300, nu moest f 12500 neergeteld worden voor 34 instrumenten! Bij die presentatie bracht men ook muziek uit een "wat moderner genre" ten gehore, om eventuele jeugdige toehoorders te animeren om toe te treden als lid van de vereniging. Dit instrumentarium werd betaald uit een lening van de gemeente Zaandam van f 9735, terug te betalen in 15 jaarlijkse termijnen van f 649 (de rest werd betaald uit eigen middelen, die men bij elkaar sprokkelde via straatcollectes, oud-papieracties en donateursacties: men wierf maar liefst 250 donateurs bij wie men elke maand 25 cent ophaalde!). Tevens werd toen ingesteld dat men (maximaal) f 200 subsidie kreeg van de gemeente wanneer de vereniging zelf het dubbele bedrag spaarde in een "instrumentenfonds". In feite was dat de voorloper van het latere subsidiestelsel van Zaandam.
In 1982 werd een groot deel van het instrumentarium vernieuwd. Het aankoopbedrag bedroeg hierbij
f 61860 voor 31 instrumenten ! Dat was vooral mogelijk gemaakt door de jarenlange steun van vele trouwe donateurs, en door een bijdrage van het Provinciaal Instrumenten Fonds, dat destijds nog bestond maar later helaas i.v.m. bezuiniging is opgeheven. Dat fonds steunde ons met een bijdrage van 25%! Ook bij het Anjerfonds werd nooit tevergeefs een verzoek ingediend, evenals bij het plaatselijke Honig- Laanfonds , Patrimonium en het (niet meer bestaande) Fonds Jozef die ons al enige malen flink hebben geholpen. Van de laatste tijd is de steun die het Schipholfonds verstrekt aan verenigingen in de regio.
Al deze fondsen zijn helaas van levensbelang voor verenigingen als de onze, omdat ondersteuning door de gemeente altijd mager is geweest, zeker in vergelijking met andere gemeenten, en alleen nog maar minder dreigt te worden.
Met zorg zien we daarom aan dat het aantal donateurs, dat ooit eens op 330 stond, nu al tot 187 is gedaald ondanks tussentijdse acties. De communicatie tussen bestuur, verenigingsleden en donateurs wordt onderhouden via het verenigingsblad Sounds, dat al in 1977 werd ingesteld. Overigens reppen de notulen van de bestuursvergadering in sep-1962 al over een "Soli-krant"; die heeft een paar jaar bestaan, werd verzorgd door (toen al ere-)lid J.Gobels, en moest het contact met de donateurs onderhouden.
Omdat mededelingen soms nu eenmaal sneller moeten worden gedaan, is er sinds 1986 ook nog een contactorgaan genaamd Bijgeluiden, dat tweemaandelijks verschijnt. Door jarenlang werven op basisscholen en folderen in de omgeving van ons verenigingsgebouw etc. is het ledental fors gegroeid, tot zelfs dicht bij de 100 leden een paar jaar terug.
We waren niet de eerste vereniging die ermee begon, maar onze eigen opleiding voor blokfluitertjes o.l.v. een gediplomeerd docent is een succes! Met veel plezier brengen we de kinderen met muziek in contact, en met samen musiceren. In 2000 telt de vereniging, inclusief 38 blokfluitleerlingen, 118 leden. De andere eigen opleidingen door gediplomeerde docenten voorzien ook in een behoefte: in 2000 zijn 34 leerlingen in opleiding. Ze worden gestimuleerd om deel te nemen aan de blaasexamens die jaarlijks door de Bond worden afgenomen.
Ook zijn er nog eens 13 leden in opleiding bij de muziekschool. Om het contact van deze leerlingen met de vereniging te verstevigen, worden ze eens per twee weken uitgenodigd om mee te spelen in de in september 1997 opgerichte groep "Soli Starters", waarin ook de leerlingen van de eigen opleiding na ca. een half jaar gaan meespelen, en de (soms wel heel jonge) blokfluitertjes die al een jaartje les hebben. De "voorspeelavonden" en (interne) solistenconcoursen die jaarlijks georganiseerd worden voor de leden en leerlingen, en vooral voor ouders en familie, zijn altijd een groot succes, waarnaar met veel spanning naar uitgezien en toegewerkt wordt!
Al sinds vele jaren beschikt Soli over een leerlingenorkest, waarin al wat gevorderde leerlingen ervaring kunnen opdoen met, en genieten van het samenspel in een heus orkest. Al in 1971 was er sprake van een "jeugdcorps", dat onder leiding stond van G.Wolters Sr. (die ook 2e dirigent van het groot orkest was), en dat in 1972 voor het eerst optrad tijdens het donateursconcert in de zaal van Verkade aan de Valkstraat. In 1974 deed het zelfs mee aan het concours in Leiden, waar een derde prijs werd behaald. Het stierf een zachte dood, maar herleefde als "leerlingenorkest" in 1982 o.l.v. Trudy Taal, later Henk Fraay (m.i.v. 1989), Gisla Bruitsman (m.i.v. sep-90), Aty Lust (m.i.v. sep-1993) en Marko van Esch (m.i.v. sep-95). Onder leiding van Marko heeft het leerlingenorkest in april 1995 en april 1996 de eerste prijs gewonnen op het leerlingenorkestenfestival in Heiloo.
De vereniging heeft uit haar leden bekende namen voortgebracht: de sopraan Marjan Smit, de bariton Henk van Heijnsbergen en de cabaretiere Lenette van Dongen zijn allen korter of langer lid geweest. Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn, word bij Soli al sinds vele jaren jaarlijks een "evenement" georganiseerd, zoals een dagje Beekse Bergen, Slagharen, Antwerpen (al meerdere keren), Efteling, Brussel, een tochtje over de Vecht, een weekendje Groet, Bergen aan Zee etc. Als het even kan wordt daarbij de gelegenheid aangegrepen om een optreden te verzorgen. De notulen vermeldden dat men al in 1953 naar Antwerpen wilde, en in 1962 eveneens, maar dat het beide keren niet doorging omdat de kosten niet op te brengen waren. Ook de jeugd wordt niet vergeten: er worden filmavonden, sport- en spelletjesdagen, en dit jaar een weekendje kamperen voor ze georganiseerd om ze op een ongedwongen wijze toch met elkaar en Soli te verbinden. Voor alle leden met aanhang wordt jaarlijks een gezellige barbecue georganiseerd. Het saamhorigheidsgevoel onder sommige leden nam dergelijke vormen aan dat zelfs samen op vakantie werd gegaan: al sinds vele jaren gaat een groep leden samen bergwandelen, eerst in Oostenrijk, later Zwitserland, en vorig jaar zelfs in Ierland. Waren de eerste groepen behoorlijk groot, later beperkte het zich tot zes à acht mensen, omdat er toch wel het een en ander van de mensen gevergd werd tijdens de tochten langs berghutten.
Sinds 1 januari 1992 heeft de vereniging de beschikking over een oud noodgebouwtje aan het Pauwenven in Zaandam, waarin twee lokalen gevestigd waren van de voormalige Cor Kakesschool. Na enige maanden van eendrachtige samenwerking van vele leden was het verbouwd tot een repetitielokaal met een gezellige bar, twee opslagruimten, en bestuurs- en leskamer. Eindelijk kon de vereniging haar vleugels volledig uitslaan, en vrijelijk extra repetities, jeugdavonden, blokfluit opleidingen, groepsrepetities, voorspeelavonden enz. organiseren. Met recht kan geconcludeerd worden dat Soli de moeilijke jaren al ver achter zich heeft gelaten en nu, met veel leden (jong en ouder) en veel activiteiten, een goede en gezellige muziekvereniging is die haar plaats in het sociale leven meer dan waard is. Het bestuur doet er veel aan om de goede omstandigheden te scheppen, maar het is aan de leden om er wat van te maken. Laat die kans niet liggen, maar doe er wat mee. Studeer goed, en help mee als uw hulp gevraagd wordt; wanneer we er met z'n allen de schouders onder zetten, kan het gewoon niet mis gaan. Het komt de vereniging ten goede, en uw plezier in de vereniging zal er beslist door toenemen!
Geen activiteiten |