Afgelopen zaterdag – 17 mei – werd tijdens Muziek op de Gracht, georganiseerd door muziekvereniging Soli Deo Gloria Zaandam, de week van de amateurkunst (WAK) geopend door de kersverse wethouder van cultuur Dick Emmer.

Voor Dick Emmer was dit het eerste openbare optreden als de nieuwe wethouder van cultuur en kwam tijdens zijn speech met goed nieuws. Er wordt niet verder bezuinigd op cultuur en er is zelfs een beetje extra budget beschikbaar. “Het is tijd voor rust en ruimte.” aldus wethouder Emmer. Daarmee lijkt er einde te zijn gekomen aan de bezuiningsdrift van de gemeente Zaanstad die afgelopen maanden de cultuursector in zijn greep hield. Of hiermee ook de hervorming van de subsidieregels voor de amateurkunst minder zwaar ingezet wordt is niet duidelijk.

De afgelopen maanden wordt er door de gemeente gewerkt aan nieuwe subsidieregels voor de amateurkunst waarbij de amateurverenigingen betrokken worden. Het eerste voorstel van de gemeente kon echter tijdens de bijeenkomst op 24 april niet rekenen op een breed draagvlak. Volgens het HaFaBra initiatief, het platform van de Zaanse HaFaBra verenigingen, zijn de regels te uitgebreid en gaat het voor zware druk (zowel in menskracht als financieel) zorgen bij de verenigingen. “Hopelijk gaat er met deze nieuwe wethouder ook een nieuwe frisse wind waaien met daarbij een goed gevoel wat realistisch te verwachten is van amateurverenigingen. Het evenement Muziek op de Gracht en de WAK laat zien wat de toegevoegde waarde is van cultuur in Zaanstad. Dat moeten we koesteren en niet afbreken.” aldus voorzitter Patrick van Bakkum van Soli Deo Gloria Zaandam.

Foto-persbericht

Voor velen was Schindler's List het hoogtepunt van het Lenteconcert van vrijdag 14 maart 2014. De prachtige vioolsolo van Elianne Bulthuis bezorgde vele bezoekers kippenvel.

De trompet- en trombonesectie van het Groot orkest opende het concert met een mooi koraal vanaf het balkon van de Noorderkerk, waarna het hele Groot orkest inviel en de rest van de koraalbewerking speelde. Het Groot Orkest vervolgde het programma met 'Lebuinus ex Daventria' en 'The Hunchback of Notre Dame'. Alle muziekstukken werden voorafgegaan door een filmpje waarin de leden vertelden waar het stuk over gaat. De een wat serieuzer dan de ander...De Soli Starters stelden zich via een filmpje voor en speelden Flashback en Fast Food. Als slotstuk voor de pauze speelden alle orkesten samen Viva la Vida van Coldplay. Alle muzikanten van Soli op het podium: dat leverde een mooi plaatje op!

Na de pauze, waarin de tombolaloten weer gretig aftrek vonden, liet het leerlingenorkest hun sterke verhalen horen. Zij speelden 'Disney Blockbusters' en 'Cordilleras de Los Andes'. Tessa zong de Cup Song, begeleid door het leerlingenorkest en door Daphne en Celine met de cups. Het leerlingenorkest en het Groot orkest speelden samen 'Ghostbusters'.
Na het eerder genoemde Schindler's List speelde het Groot orkest nog 'The Mask of Zorro', 'The Nightmare before Christmas' en als uitsmijter 'The Muppets'. En daarmee was er alweer een einde gekomen aan een geslaagd Lenteconcert!

Lente201401

Opnamens van het lenteconcert kunt u vinden op: http://www.youtube.com/user/SoliZaandam. De foto's kunt u vinden bij de fotoalbums.

Ondanks de wedstrijd van de 1500m mannen op de Olympische Spelen heeft de jeugd op 15 februari in de middag gezellig met elkaar gebowld en gegeten. Aansluitend was de muzikale avond waar weer veel Soli leden zich van hun muzikale kant hebben laten zien. Dit keer viel er een publieksprijs (een heerlijke taart!!) te winnen en Annelore, Tessa en Sannah hebben deze met hun originele outfit passend bij de muziek die ze speelden gewonnen. De zaal was goed gevuld, er waren optredens van alle niveaus en ook de Soli Starters waren van de partij. Al met al weer een geslaagde avond!

Muzikale avond 2014 2

Agenda

Geen activiteiten

Fotoalbums

Inloggen